Početna / Aktuelnosti / senatori dri ucestvovali na proljecnom zasijedanju eurosai radne

Senatori DRI učestvovali na proljećnom zasijedanju EUROSAI Radne grupe za reviziju životne sredine

Senatori Državne revizorske institucije Crne Gore, dr Branislav Radulović i Zoran Jelić učestvovali su na proljećnom zasijedanju EUROSAI Radne grupe za reviziju životne sredine „Pitanje energetske bezbijednosti“, održanom 15-16. maja 2024. godine na Malti.

Sastanak je otvorio generalni revizor Nacionalne kancelarije za reviziju Malte, g. Charles Deguara, koji je govorio o značaju teme, koja je izabrana kao visoko pozicionara u radu članica EUROSAI Radne grupe. Značaj ove teme proizilazi iz njenog društveno – ekonomskog i ekološkog uticaja na zemlje, kao i značajnih sredstava, koje vlade zemalja u Evropi izdvajaju za pouzdano i pristupačno zadovoljavanje energetskih potreba uz minimiziranje ranjivosti zbog poremećaja u snadbijevanju, cijena i fluktacije i geopolitičkih rizika po energetsku bezbjednost.

Fokus razgovora tokom proljećnog zasijedanja Radne grupe su takođe bila pitanja dostupnosti energije po pristupačnim cijenama s aspekta dugoročnih ulaganja u energetsku infrastrukturu i obezbjeđivanja energije u kontinuitetu, kao i kratkoročne energetske bezbjednosti odnosno sposobnosti brzog reagovanja vlada na neočekivane promjene u snadbijevanju energijom.

Na sastanku je učestvovalo osamdeset predstavnika iz 30 vrhovnih revizorskih institucija, članica Radne grupe. Proljećno zasijedanje je bilo prilika za održavanje više bilateralnih sastanaka sa predsjednicima vrhovnih revizorskih institucija iz regiona shodno potpisanim sporazumima o saradnji.

EUROSAI Radna grupa je osnovana 1999. godine rezolucijom usvojenom na 4. EUROSAI Kongresu, održanom u Parizu, a proljećno zasijedanje članice su iskoristile da proslave 25. godišnjicu Radne grupe. Sastanak je organizovala Nacionalna kancelarija za reviziju Malte uz podršku predsjedavajućeg Radnom grupom, Vrhovnom revizorskom kancelarijom Poljske.

Kroz svoje aktivnosti, EUROSAI Radna grupa za reviziju životne sredine ima za cilj da podstiče i podržava profesionalnu saradnju i olakšava razmjenu znanja i iskustva među članicama s ciljem jačanja ekspertize u sprovođenju revizije životne sredine na globalnom nivou i poboljšanja upravljanja prirodnim resursima i životnom sredinom.

 

 

Najnovije aktuelnosti

DRI Crne Gore ostvarila 89 od 100 poena na indeksu nadzora nad budžetom države u okviru sprovedenog Istraživanja Međunarodnog budžetskog partnerstva o otvorenosti budžeta

Podgorica, 14. jun 2024. godine – U okviru istraživanja Međunarodnog budžetskog partnerstva iz Vašingtona o otvorenosti budžeta, Državna revizorska institucija Crne Gore je ocijenjena u odnosu na indeks Nadzor nad budžetom. Ovaj indeks se posmatra kroz ulogu Skupštine i DRI Crne Gore u ovom procesu i isti je ocijenjen kao adekvatan (74 od 100 poena). Posmatrano pojedinačno, Državna revizorska institucija je ocijenjena sa 89 od 100 poena, dok je nadzor nad budžetom od strane Skupštine ocijenjen sa 61 od 100 poena. U cilju jačanja nezavisnosti i unaprjeđenja revizorskog nadzora od strane DRI Crne Gore, Međunarodno budžetsko partnerstvo predlaže da se obezbijedi da se vrši ocjena odnosno pregled revizorskih procesa od strane nezavisnog tijela (međunarodne organizacije ili druge VRI).

Opširnije

Posvećenost Računskog suda Republike Turske i DRI Crne Gore unaprjeđenju uzajamne profesionalne saradnje

Ankara, 14. jun 2024. godine – Na poziv predsjednika Računskog suda Republike Turske, g. Metina Yenera, delegacija Državne revizorske institucije Crne Gore na čelu sa predsjedavajućim Senatom DRI, senatorom Nikolom N. Kovačević je boravila u zvaničnoj posjeti ovoj Instituciji 10-11. juna t.g. u Ankari.

Opširnije

Državna revizorska institucija Crne Gore ušla u inicijativu INTOSAI WGEA, pod nazivom ClimateScanner

Prag, 07. jun 2024.godine – DRI Crne Gore je ušla u inicijativu pod nazivom ClimateScanner, koju je pokrenuo Federalni računski sud Brazila (TCU) kao predsjedavajući INTOSAI (International Organization of Supreme Audit Institutions), zajedno sa INTOSAI Radnom grupom za reviziju životne sredine INTOSAI WGEA.

Opširnije

DRI Crne Gore i Računski sud Republike Slovenije formalizovali saradnju

Podgorica, 30. maj 2024. godine – Potpisivanjem Sporazuma formalizovana je saradnja između Državne revizorske institucije (DRI) Crne Gore i Računskog suda Republike Slovenije, čime je ova saradnja podignuta na još veći nivo s ciljem daljeg jačanja kvaliteta revizija i profesionalnih kapaciteta kako bi se kroz razmjenu najboljih znanja i praksi usvojile nove revizorske metode i alati.

 

Opširnije

Objavljen Izvještaj o realizaciji preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Instituta za standardizaciju Crne Gore za 2022. godinu

Podgorica, 28. maj 2024.godine – Državna revizorska institucija je izvršila kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Instituta za standardizaciju Crne Gore za 2022. godinu.

Opširnije